Steeds hetzelfde doen om hetzelfde probleem op te lossen?

Feestdagen

Nog enkele dagen, de feestmaand december is begonnen. De tijd van lichtjes in het donker, van lekker eten, van lekker drinken, van feesten. Een tijd om naar uit te kijken. Even tot rust komen. Terugkijken op het afgelopen jaar. Vooruitkijken naar het nieuwe jaar.

Gezondheid

Op 31 december wensen we elkaar een goed nieuwjaar in alle gezondheid. Gezond zijn is belangrijk, dat weten we allemaal. Vooral als je iemand in je omgeving hebt die ziek is, of dat je zelf met gezondheidsproblemen kampt.

Genieten

Als we feesten in december, willen we graag even niet letten op ons lichaamsgewicht. Op tv, in de reclame, om ons heen, op veel plekken is lekker eten en drinken. We brengen meer tijd samen door met mensen die belangrijk voor ons zijn, samen eten en drinken.

Gezondheidsgedrag

We wensen elkaar geen gezondheidsgedrag toe. We weten dat gezondheid te maken heeft met een gezond lichaamsgewicht. Immers, het aanleren en vasthouden van gezonde gewoonten helpt ons bij het gezond blijven.

Diëten en sporten

In januari gaan we gezonder leven. De diëten dienen zich aan, sommige zijn nieuw, andere zijn al jaren bekend. We krijgen afslankpillen aangeboden, of crashdiëten. Die ons snel van ons probleem afhelpen. In de sportscholen is het drukker dan anders, want van bewegen en sporten val je af.

Steeds hetzelfde doen om hetzelfde probleem op te lossen

In december feesten we, in januari gaan we gezonder leven. In februari zijn we weer druk bezig met andere zaken, het dagelijkse leven vraagt alle aandacht. En per saldo veranderen we eigenlijk weinig. Zo zitten we weer vast in ons gewone gedragspatroon. Van onze voornemens blijft weinig over. Diep in onszelf weten we dat we ons gezondheidsgedrag moeten veranderen, en stoppen het maar weg.

Steeds hetzelfde doen om hetzelfde probleem op te lossen? Dan draai je rond in een kringetje… een kringetje waar je niet uitkomt.

Anders: meer inspanning, maar duurzaam veranderen

Je zou ook kunnen beginnen met veranderen. Dat hoeft geen dieet te zijn. Een zware sporttraining is ook niet nodig. Veranderen begint met inzichten, en kleine stappen. Veranderen is geleidelijk aan je nieuwe gewoonten eigen maken. Als het dan weer december wordt, dan heb je je gezondheidsgedrag veranderd.

Hoe doe ik dat?

 Leefstijlgedrag krijgt tegenwoordig steeds meer aandacht. Groepsbegeleiding wordt vergoed door een aantal ziektekostenverzekeraars, een programma van 2 jaar. Wil je echter persoonlijke begeleiding en een plan voor jou op maat? Zodat de voor jou belangrijke onderwerpen aan bod komen? Of wil je samen met je gezin of vrienden een duurzame verandering aangaan?

Kennismakingsgesprek

Je bent welkom om samen in een gratis kennismakingsgesprek je wensen te bespreken. Als gewichtsconsulent en HBO-leefstijlcoach kan ik je op weg helpen. Vergoedingen zijn mogelijk via het aanvullend ziekenfondspakket.
Ga jij de uitdaging aan?

Plaats een reactie